wiki.Ömans.se

Sockenkatalog för släktforskare

Användarverktyg

Webbverktyg


plats:dalsland.landskap

Detta är en gammal version av dokumentet!


Dalsland (Dad) landskap

Översikt

Historik

800-talet : Enligt Heimskringla regerade Erik Emundsson över Dalsland, Västergötland, Bohuslän och Värmland i slutet av 800-talet. Harald Hårfager ska dock ha erövrat allt land väster om Göta älv och Vänern, inklusive Värmland i samband med att han enade Norge. Tidpunkten för när Dalsland blev svenskt är osäker men det bör ha skett före år 1000. Hundra år senare hävdade Magnus Barfot åter de norska anspråken på Dalsland men Inge den äldre vägrade godkänna dessa krav och strider uppstod. Magnus brände och härjade i de dalsländska och värmländska skogsbygderna och fortsatte över Vänern till Kållandsö där han byggde en enkel fästning. Sedan Magnus lidit flera nederlag slöts fred under trekungamötet i Kungahälla 1101. Magnus gifte sig då med Inges dotter Margareta Fredkulla och ska ha fått Dalsland som hemgift. Men Magnus dog redan 1103 och Norge förlorade Dalsland.
1560-talet : Utgår man från benämningen som fanns innan 1560-talet ingick hela Årjängs kommun samt de delar av Eda kommun som tillhörde Nordmarks härad, nämligen Järnskogs socken och Skillingmarks socken.
-1720 : Det var ursprungligen endast Nordals och Sundals härad, kring den bördiga Dalboslätten, som räknades till Dal. De övriga, sjö- och skogrika häraderna i gränslandet mot Norge och Värmland kallades för ”Markerna” - ett uttryck som lever kvar i ortnamn som Nössemark, Ärtemark, Nordmarks härad (i Värmland) och Aremark (i Norge).
1952- : se karta

Övrigt

Det var ursprungligen endast Nordals och Sundals härad, kring den bördiga Dalboslätten, som räknades till Dal. De övriga, sjö- och skogrika häraderna i gränslandet mot Norge och Värmland kallades för ”Markerna” - ett uttryck som lever kvar i ortnamn som Nössemark, Ärtemark, Nordmarks härad (i Värmland) och Aremark (i Norge).

plats/dalsland.landskap.1690587217.txt.gz · Senast uppdaterad: 2024/04/03 01:20 (extern redigering)