wiki.Ömans.se

Sockenkatalog för släktforskare

Användarverktyg

Webbverktyg


plats:erik-sankt.a.sjukhus

Erik S:t (A) sjukhus

Översikt

Historik

På platsen för S:t Eriksområdet anmodades år 1587 den holländske murarmästaren Henrik van der Hufven av Johan III att anlägga ett tegelbruk med ugn och lada. Tegelbruket kom att bli betydelsefullt i utbyggnaden av huvudstaden under stormaktstiden.

Området ägdes i mitten av 1700-talet av Hans Vilhelm Grubb och senare av kommerserådet Michäl Grubb (adlad af Grubben) och kom att kallas Grubbens trädgård eller Grubbens gärde. På Kvarnberget uppfördes Grubbens kvarn.

I dessa lantliga utkanter av Kungsholmen invigdes 1860 Stockholms stads norra försörjningsinrättning, även kallad Grubbens, för att ta hand om tillfälligt arbetslösa fattiga som stod utan bostad. Den herrgårdsliknande anläggningen ritades av arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander med tanken om att en harmonisk och skön arkitektur skulle påverka människorna till ett bättre leverne. Ludvig Hedin kompletterade anläggningen 1865 med arbetslokaler och kyrksal.

Förhållandena för de intagna var dåliga, logementen överbelagda, och inrättningen blev snart en fruktad institution där fysiskt och psykiskt sjuka blandades. Stadens revisorer påtalade bristerna och såg förhållandena för barnen som direkt skamliga. År 1896 restes den så kallade dårasylen (riven på 1960-talet) och därefter kunde en medicinsk uppdelning inom området komma till stånd. Även en barnasyl byggdes utmed Fleminggatan där barnen inackorderades i väntan på fosterhemsplacering ute i landet. Axel Nyström ritade de nya sjukhuspaviljonger som uppfördes, och runt sekelskiftet rymde området över 2 000 intagna.

Verksamheten övergick successivt till konventionell sjukhusvård och 1926 ändrades namnet till Sankt Eriks sjukhus.

År 1981 bestämdes att akutsjukhuset skulle läggas ned och planen var att till en början omvandla sjukhusområdet till ett äldrevårdscentrum med resurser för bland annat långtidssjukvård. Akutsjukhuset stängdes 1986 och Stockholms stad lyckades efter förhandlingar med Landstinget förvärva stora delar av marken i syfte att där bygga bostäder.

Övrigt

S:t Eriks sjukhus leder sitt ursprung från sjukavdelningen vid den 1860 grundade ”Stockholms stads allmänna försörjningsinrättning”, från 1922 benämnd ”S:t Eriks sjuk- och vårdhem”.

Sankt Eriks kapell är en kyrkobyggnad i Grubbensparken i Sankt Eriksområdet på nordöstra Kungsholmen i Stockholm. Kapellet byggdes 1911–1913 som ett begravningskapell till Stockholms stads allmänna försörjningsinrättning (Grubbens), senare Sankt Eriks sjukhus.

Består av

FIXME

plats/erik-sankt.a.sjukhus.txt · Senast uppdaterad: 2024/04/03 01:27 av 127.0.0.1