wiki.Ömans.se

Sockenkatalog för släktforskare

Användarverktyg

Webbverktyg


arkiv:ref:fs:ai

AI: Husförhör

Husförhörslängd


Husförhörslängd: Signum A I i ett kyrkoarkiv är en kyrkobok med uppgifter om alla invånarna i en församling, inrättad enligt 1686 års kyrkolag. Dessa blev vanliga från andra delen av 1700-talet, undantagsvis finns det husförhörslängder från 1600-talet. Syftet var i främsta hand att upprätthålla folkbokföring. Den blev också ett hjälpmedel i kyrkans kontroll över församlingsbornas läsfärdighet och katekeskunskaper. De fördes endast i Sverige och Finland.

Husförhörslängden fördes av prästen i varje församling. Den kunde vara uppdelad i flera böcker om församlingen var stor. Boken var oftast uppdelad efter eventuella roten, därefter i bokstavsordning efter stadsförsamlingarnas kvartersnamn och landsbygdens bynamn och bruksorter, därefter i nummerordning efter fastigheter (gårdar eller torp), en per sida, och eventuellt efter familjer. Varje individ hade en rad i boken. Den sträckte sig vanligen 5 till 10 år.

Husförhörslängden kom för staten även att spela en fiskal roll och hade en betydande kontrollaspekt, bland annat när det kom till den militära utskrivningen. Ytterligare en betydelse fick husförhörslängden 1812, då den började användas vid kontroll av mantalslängden.

Innehållet i boken varierade med tiden, platsen och prästen. Innehållet kunde vara:

  • namnet på gården, roten, skattekraften
  • namn på hushållets medlemmar inklusive eventuella pigor och drängar (födelseort, år och datum)
  • betyg för katekeskunskap samt (ibland) notiser om läs- eller skrivkunnighet, även innan folkskolan infördes 1842.
  • redovisning av nattvard samt husförhör
  • inflyttad från/utflyttad till ort och datum
  • dödsår (datum)
  • vigsel
  • vandel (till exempel tjuv eller oäkta om barn). Ibland förekommer även noteringar om personliga drag som prästen hade lagt märke till. vaccinerad mot smittkoppor
  • värnpliktsnotering (kan användas för vidare forskning hos Krigsarkivet).

Övrigt

Husförhör, Katekes
Husförhörslängd: Det är bara i Finland något liknande husförhörslängder påträffas utanför Sverige, och orsaken är att Finland var en del av Sverige när kyrkböckerna, och därmed också husförhörslängderna började föras. I Finland kallas husförhörslängden på gängse svenska kommunionbok (fi. rippikirja).

Husförhöret

RA

AI Husförhörslängd

AII Församlingsbok
AIIa Församlingsbok (inbunden)
AIIb Församlingsbok (lösblad)
AIIc Förteckningar över församlingsböcker
AIId Avställda lösblad
AIId Fastighetsförteckningar

AIII Obefintliga
arkiv/ref/fs/ai.txt · Senast uppdaterad: 2024/04/21 20:01 av Björn