Häradsekonomiska kartan

Föregångaren till Häradsekonomiska kartan var kartor som producerades av Sockenkarteverket fram till 1859 då Rikets ekonomiska kartverk bildades. Man sammanställde sockenkartor i skala 1:20 000 som byggde på kartor upprättade i samband med laga skifte. Dessa gav en bra information över markanvändning, vegetation, vattendrag, bebyggelse, kommunikationer och gränser. Totalt producerades cirka 1 500 kartor som täcker 13 län i delar av Götaland och Svealand samt några områden i Norrland. I sin helhet ingår de gamla länen: Malmöhus, Kristianstad, Blekinge, Halland, Skaraborg, Älvsborg, Östergötland, Södermanland, Örebro, Uppland, Stockholm, Västmanland och Värmland.

Det existerar även underlagskartor, så kallade stom-konceptversioner för några fler län. Häradsekonomiska kartan trycktes i färg med skala 1:20 000 i den södra delen av landet och 1:50 000 i Norrbotten. Innehållet, redovisningssättet och kvalitén skiftar och var inte standardiserat, men kartverket kan ändå betraktas som sammanhållen.


1) använd Adobe Acrobat Reader

Översikt

Övrigt

Lantmäteriet, historiska kartor, 2) 3)


2) Välj 1: Län 2: Filter = Rikets allmänna kartverks arkiv (RAK), Häradsekonomiska kartan
3) Kartor i Lantmäteriets historiska kartarkiv som är äldre än 70 år omfattas inte av upphovsrätten likt 'nutida kartor'. Detta innebär att du är fri att använda dessa hur du vill, det vill säga du kan publicera dem eller sprida dem vidare även i digital form om så önskas. I de historiska kartserierna, Generalstabskartan (1827-1971) och Ekonomiska kartan (1935-1978), har alla ingående kartblad ännu inte uppnått 70 års ålder. Lantmäteriet har ändå valt att avstå upphovsrätten till de blad som är yngre än 70 år, vilket innebär att dessa kartserier i sin helhet kan betraktas som upphovsrättsfria. För att få tillgång till kartfilerna från Lantmäteriet betalar du endast en leveransavgift i de fall du beställer kartorna från Lantmäteriet. Vid publicering eller spridning vill vi gärna att bildens ursprung anges, t.ex. med texten Karta ur Lantmäteriets historiska kartarkiv. Om du publicerar flera olika historiska kartutsnitt i en bok så räcker det i så fall med att ursprungsangivelsen anges en gång, t.ex. i anslutning till en bildförteckning i boken.
https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/Historiska-kartor/upphovsratt-till-kartor-och-bilder/#faq=6618
bli inte förvånad om länken inte fungerar : ) vanligt förekommande hos lantmäteriet och en av anledningarna till att jag skapat denna egna referenskatalog.