wiki.Ömans.se

Sockenkatalog för släktforskare

Användarverktyg

Webbverktyg


plats:vadstena.ögl.kloster

Skillnader

Här visas skillnader mellan den valda versionen och den nuvarande versionen av sidan.

Länk till den här jämförelsesidan

Börjar medFöregående version.
Nästa version.
Föregående version.
plats:vadstena.ögl.kloster [2024/07/06 14:08] – [karta] Björnplats:vadstena.ögl.kloster [2024/07/06 20:20] (aktuell) – [Historik] Björn
Rad 1: Rad 1:
 <columns 100% left> <columns 100% left>
-====== Vadstena (Ögl)kloster ======+====== Vadstena (Ögl) kloster ======
 {{tag>plats se Ögl kloster}} {{tag>plats se Ögl kloster}}
 ===== Översikt ===== ===== Översikt =====
-**[[wpsv>Vadstena kloster]]* i [[plats:östergötland.landskap|Östergötland]] \\+**[[wpsv>Vadstena kloster]]** i [[plats:östergötland.landskap|Östergötland]] \\
  
 **Arkiv**:  **Arkiv**: 
 [[arkiv:vadstena.ögl.kloster]] [[arkiv:vadstena.ögl.kloster]]
  \\  \\
-**Länk**:   +
- \\  +
-**Alias**:  +
- \\+
 ===== Historik ===== ===== Historik =====
-Klostret kom till genom att kung Magnus Eriksson och drottning Blanka av Namur testamenterade det på platsen stående kungapalatset till ett nytt kloster. Det skedde först i deras svenska testamente 1346 och senare i det norska testamentet året därpå. Kungaparets avsikt var att de skulle begravas i det blivande klostrets kyrka och att klostrets präster på kungaparets dödsdagar skulle be för deras själar.+Klostret kom till genom att kung [[wpsv>Magnus Eriksson]] och drottning [[wpsv>Blanka av Namur]] testamenterade det på platsen stående [[wpsv>Vadstena kungsgård|kungapalatset]] till ett nytt kloster. Det skedde först i deras svenska testamente 1346 och senare i det norska testamentet året därpå. Kungaparets avsikt var att de skulle begravas i det blivande klostrets kyrka och att klostrets präster på kungaparets dödsdagar skulle be för deras själar.
  
 Det dröjde till 1370 innan Birgittas ordensplaner blev godkända av påven, om än i modifierat skick. Planeringen för det nya klostret började genast, med det kunde inte invigas förrän 1384, vilket var efter såväl Birgittas som hennes dotter Katarina Ulfsdotters död. Det dröjde till 1370 innan Birgittas ordensplaner blev godkända av påven, om än i modifierat skick. Planeringen för det nya klostret började genast, med det kunde inte invigas förrän 1384, vilket var efter såväl Birgittas som hennes dotter Katarina Ulfsdotters död.
  
-Klostrets anseende växte avsevärt genom att det fick makt och befogenhet att utfärda avlat. "Avlat, nämligen tillgift för alla synder" – som det står det i Vadstenaklostrets minnesbok – förkunnades och utdelades där för första gången på Marie bebådelsedag 1378; "och kom vid den tiden en stor mängd folk hit". Genom en påvlig bulla samma år hade klostret erhållit privilegiet att ge evig förlåtelse för alla synder till alla som vallfärdade dit på vissa högtidsdagar. Genom rätten till avlatshandel lades den ekonomiska grunden för klosterbygget, som sedan raskt kunde fortgå.[1]+Klostrets anseende växte avsevärt genom att det fick makt och befogenhet att utfärda avlat. "Avlat, nämligen tillgift för alla synder" – som det står det i Vadstenaklostrets minnesbok – förkunnades och utdelades där för första gången på Marie bebådelsedag 1378; "och kom vid den tiden en stor mängd folk hit". Genom en påvlig bulla samma år hade klostret erhållit privilegiet att ge evig förlåtelse för alla synder till alla som vallfärdade dit på vissa högtidsdagar. Genom rätten till avlatshandel lades den ekonomiska grunden för klosterbygget, som sedan raskt kunde fortgå.
  
 Enligt Birgittas instruktioner skulle klostret bestå av 60 systrar och 25 bröder, varav åtta lekbröder. Både munkarna och nunnorna, liksom hela klostret i stort, var underställda en abbedissa. En priorissa eller priorinna avdelades för nunnorna specifikt och en generalkonfessor för bröderna, som utsågs av abbedissan. Syftet med att ha ett dubbelkloster, med ett manligt konvent ihop med ett systrakonvent, var troligen att säkra nunnornas behov av präster för bikt och mässor.  Enligt Birgittas instruktioner skulle klostret bestå av 60 systrar och 25 bröder, varav åtta lekbröder. Både munkarna och nunnorna, liksom hela klostret i stort, var underställda en abbedissa. En priorissa eller priorinna avdelades för nunnorna specifikt och en generalkonfessor för bröderna, som utsågs av abbedissan. Syftet med att ha ett dubbelkloster, med ett manligt konvent ihop med ett systrakonvent, var troligen att säkra nunnornas behov av präster för bikt och mässor. 
Rad 32: Rad 29:
  
 <tabbox by/gård> <tabbox by/gård>
-<tabbox består av> +FIXME
-<WRAP notable> +
- +
-</WRAP>+
 ~~REFNOTES~~ ~~REFNOTES~~
 </tabbox> </tabbox>
 </columns> </columns>
  
plats/vadstena.ögl.kloster.1720267733.txt.gz · Senast uppdaterad: 2024/07/06 14:08 av Björn