wiki.Ömans.se

Sockenkatalog för släktforskare

Användarverktyg

Webbverktyg


plats:ulvsunda.a.sd

Ulvsunda (A) stadsdel

Översikt

Historik

-1800
Den första början till en villastad, som bestod huvudsakligen av sommarnöjen växte upp på Lillsjönäs ägor redan före förra sekelskiftet.
1902-1903
börjar den dåvarande ägaren av Ulvsunda slott, Max Wibom, avstycka och sälja villatomter från slottets mark.
1906-
giår han samman med den tidigare ägaren av gården Lillsjönäs, Per August Kindgren, en före detta hästspårvagnskusk, för att avyttra tomter för egnahem. Båda sålde tomter från Lillsjönäs fram till 1908. De kallade sitt bolag ”AB Kungsholms Villastad”, vilket blev den informella beteckningen för området som 1926 fick det officiella namnet Ulvsunda. Husen i villastaden var dels hyresvillor med enkel standard, dels egna hem. Husen var detaljrikt utformade med glasverandor och torn. Men tomtbolaget struntade i att anlägga vägar och avlopp och de sanitära förhållandena var mycket dåliga
1908-
köps egendomen Lillsjönäs av staden och delar av den vildvuxna så kallade ”Kungsholms villastad” rivs.
1912-
planeras ”Ulvsunda trädgårdsstad”. För att göra den nya trädgårdsstaden mera attraktiv påbörjar staden en del byggnadsprojekt av offentlig karaktär i egen regi. Så tillkom 1919 bland annat Ulvsunda brand- och polisstation (nedlagd 1976) vid Ulvsundavägen samt en prästgård och några tjänstebostäder för spårvägsarbetare. Ulvsunda prästgård på Lövåsvägen 12 i Ulvsunda byggdes 1914 och användes som boställe för Brommas präster 1914-1971.
1914-
dras spårvagnslinje nummer 13 (Ulvsundabanan), en gren av den så kallade Brommabanan, ut till Ulvsunda via pontonbron över Tranebergssund (senare Tranebergsbron). Hållplatserna var ”Ulvsundavägen”, ”Prästgården” och ”Ulvsunda” med slutstation vid Lillsjöplan, där en spårvagnshall anlades. Samtidigt drogs elektricitet ut till området och en understation (Lillsjöstationen med tillhörande bostadshus) byggdes vid Lövåsvägen efter ritningar av arkitekt Gustaf de Frumerie. Upplåtelsen av tomträtterna gick dock trögt i början, men takten ökade efter första världskriget.
1916-1917
lät Stockholms stad uppföra den faluröda bostadslängan i kvarteret Bergsryggen vid sydvästra sidan av Ulvsundavägen. Ursprungligen planerad som provisoriska nödbostäder är huset ett av de få bevarade byggnader av denna typ i Stockholm.
1920-
tillkom de flesta egna hemmen i trädgårdsstaden, oftast genom entreprenad av den blivande ägaren. Men det förekom även spekulativt byggande, där privata entreprenörer byggde hus för vidare försäljning.
1930-tal
fortsatte utbyggnaden av egna hem på tomter med tomträtt,
1940-tal
ökade andelen flerbostadshus som sedermera helt tog över. Det bidrog till en mycket varierande men samtidig sammanhållen bebyggelse i Ulvsunda.

Övrigt

Klicka för att visa ⇲

Klicka för att dölja ⇱

Ulvsunda är ett av de tidigast belagda ortnamnen i Stockholm. Namnet har sitt ursprung i ulv som betyder varg. På en runsten från 1000-talet, funnen i Riksby ägor, kunde man tidigare läsa att stenen rests till minne av bonden Björn som byki : ulsunti det vill säga byggi i Ulvsundi/bodde i Ulvsund. Ulvsund var ursprungligen namnet på det trånga utloppet från Lillsjön till nuvarande Ulvsundasjön. Gården Ulvsunda är känd sedan 1300-talet (in Vlphsunde, 1347). Under 1600-talet förekommer skrivningar av namnet som Ållsunde, (1617), Åhlsunde (1682).

Ulvsunda slott uppfördes 1644–1645 av fältmarskalken, greve Lennart Torstenson. Byggnadens nuvarande utseende härstammar från 1830-talet. Bland de tidigare ägarna efter Lennart Torstenson och hans son Anders Torstenson och sonson Carl Ulrik Torstenson är greve Ture Gabriel Bielke, baron Fredrik Preis, industrimannen, greve Eric Ruuth, brukspatronen Johan Henrik Wegelin och grosshandlaren Lorens Jacob Groth. Bland senare ägarna till slottet märks generalmajoren, greve Gustaf Adolf Fredrik Wilhelm von Essen och familjen Åkerhielm af Margrethelund med ägarna baron Gustaf Fredrik Åkerhielm och sonen Gustaf Samuel Åkerhielm. Baron Gustaf Åkerhielm blev den siste adlige ägaren till Ulvsunda. Han avled år 1900 och slottet stod obebott några år därefter. Slottet med tillhörande trädgård köptes av Stockholms läns landsting som länge använde det som vårdhem. Numera utnyttjas slottet för kursverksamhet.

Plats 59°20′15″N 17°57′55″Ö

består av

  • Lillsjöparken
  • Ulvsunda
  • Ulvsunda slott
  • Barrstigen
  • Bielkevägen
  • Boställesvägen
  • Forstenavägen
  • Fältmarskalkvägen
  • Grenvägen
  • Grindstuguvägen
  • Klyftvägen
  • Lillsjönäsvägen
  • Lövåsvägen
  • Margretelundsvägen
  • Restadsvägen
  • Smedjevägen
  • Tallkottsgränd
  • Ulvsundaslottsväg
  • Åkerhielmsvägen
plats/ulvsunda.a.sd.txt · Senast uppdaterad: 2024/04/03 01:27 av 127.0.0.1