wiki.Ömans.se

Sockenkatalog för släktforskare

Användarverktyg

Webbverktyg


plats:se:fi:karelen.landskap

Skillnader

Här visas skillnader mellan den valda versionen och den nuvarande versionen av sidan.

Länk till den här jämförelsesidan

Börjar medFöregående version.
Nästa version.
Föregående version.
plats:se:fi:karelen.landskap [2024/07/20 15:20] – [Översikt] Björnplats:se:fi:karelen.landskap [2024/08/20 02:33] (aktuell) – ↷ Länkar som ändrats på grund av flytt/namnändring Björn
Rad 12: Rad 12:
 **Länk**: [[wpsv>Karelen (historiskt landskap i Finland)]], [[wpen>Karelia]] **Länk**: [[wpsv>Karelen (historiskt landskap i Finland)]], [[wpen>Karelia]]
  \\  \\
-**Alias**:  +**Alias**: Kirjalaland
-[[plats:fi:Kirjalaland.landskap]]+
  \\  \\
 även:  även: 
Rad 25: Rad 24:
 Karelen (finska Karjala) är ett historiskt landskap i Finland. Som dagens västgräns brukar Kymmene älv räknas och som östgräns var 1812-1944 gränsen till Ryssland/Sovjetunionen, fastställd i Dorpatfreden 1920. Karelen (finska Karjala) är ett historiskt landskap i Finland. Som dagens västgräns brukar Kymmene älv räknas och som östgräns var 1812-1944 gränsen till Ryssland/Sovjetunionen, fastställd i Dorpatfreden 1920.
  
-Regionen beboddes ursprungligen av den finsk-ugriska folkstammen karelarna. De kristnades österifrån av rysk-ortodoxa missionärer från Novgorod. Under 1200-talet utkämpades här strider mellan Sverige och Novgorod. Under det tredje svenska korståget (1293–95) erövrade svenskarna, under Torkel Knutsson, Karelens västra del och grundade staden Viborg. Nöteborgstraktaten av år 1323 delade Karelen mellan de två länderna; gränsen norr om Ladoga förblev dock mycket diffus och det blev under 1500-talet omtvistat mellan Sverige och Ryssland ifall gränsen dragits till Bottenviken eller till Norra Ishavet; samma fråga har också sysselsatt moderna historiker. 1300-talet innebar en brytpunkt. Sedan dess har västra och östra Karelen utvecklats åt olika håll. Östkarelen förblev ortodoxt medan den svenska delen av Karelen kom att bli först katolskt och sedan lutherskt i och med reformationen. Viborg kom även att bli provinshuvudstad i den del som vissa gånger kallades för "Svenska Karelen" och andra gånger för "Finska Karelen". I och med den administrativa reformen 1634 kom staden att bli huvudort i [[plats:fi:viborg-nyslott.län|Viborgs och Nyslotts län]]. Området kring Ladogasjön kom att bli [[plats:fi:kexholm.län|Kexholms län]]. +Regionen beboddes ursprungligen av den finsk-ugriska folkstammen karelarna. De kristnades österifrån av rysk-ortodoxa missionärer från Novgorod. Under 1200-talet utkämpades här strider mellan Sverige och Novgorod. Under det tredje svenska korståget (1293–95) erövrade svenskarna, under Torkel Knutsson, Karelens västra del och grundade staden Viborg. Nöteborgstraktaten av år 1323 delade Karelen mellan de två länderna; gränsen norr om Ladoga förblev dock mycket diffus och det blev under 1500-talet omtvistat mellan Sverige och Ryssland ifall gränsen dragits till Bottenviken eller till Norra Ishavet; samma fråga har också sysselsatt moderna historiker. 1300-talet innebar en brytpunkt. Sedan dess har västra och östra Karelen utvecklats åt olika håll. Östkarelen förblev ortodoxt medan den svenska delen av Karelen kom att bli först katolskt och sedan lutherskt i och med reformationen. Viborg kom även att bli provinshuvudstad i den del som vissa gånger kallades för "Svenska Karelen" och andra gånger för "Finska Karelen". I och med den administrativa reformen 1634 kom staden att bli huvudort i [[plats:se:fi:viborg-nyslott.län|Viborgs och Nyslotts län]]. Området kring Ladogasjön kom att bli [[plats:se:fi:kexholm.län|Kexholms län]]. 
   ; 1721-  : vid [[wpsv>freden i Nystad]]  kom Ryssland återigen att få den största delen av Karelen. Det överlåtna området kom att kallas för "Gamla Finland" och sammanfördes till Viborgska guvernementet.    ; 1721-  : vid [[wpsv>freden i Nystad]]  kom Ryssland återigen att få den största delen av Karelen. Det överlåtna området kom att kallas för "Gamla Finland" och sammanfördes till Viborgska guvernementet. 
   ; 1809-  : erövrade ryssarna slutligen hela Finland, som i detta sammanhang ibland kallas "Nya Finland". Som ett bevis på sin goda vilja återförenade tsar Alexander I "Gamla Finland" och "Nya Finland" år 1812 och kallade det för [[plats:se:fi:start|Storfurstendömet Finland]].    ; 1809-  : erövrade ryssarna slutligen hela Finland, som i detta sammanhang ibland kallas "Nya Finland". Som ett bevis på sin goda vilja återförenade tsar Alexander I "Gamla Finland" och "Nya Finland" år 1812 och kallade det för [[plats:se:fi:start|Storfurstendömet Finland]]. 
plats/se/fi/karelen.landskap.1721481611.txt.gz · Senast uppdaterad: 2024/07/20 15:20 av Björn