Tjust - småland

Översikt

Historik

300px-map_of_landscape_smaland_sweden.jpg Tjust är ett område som ursprungligen var ett av de små länderna som så småningom kom att bilda dagens Småland.

Tjusts härad hade fram till år 1675 en häradsrätt. Området delades i två härader, Norra Tjusts härad och Södra Tjusts härad men oftast var de bägge tingslagen förenade i en domsaga, med tingsplats i Gamleby.

Tjustbygden, är idag närmast synonymt med Västerviks kommun med socknarna: Blackstad, Dalhem, Gamleby, Gladhammar, Hallingeberg, Hjorted, Lofta, Loftahammar, Odensvi, Törnsfall, Ukna, Västra Ed och Västrum. Det historiska området omfattar även Locknevi socken i Vimmerby kommun och de 1971 till Östergötlands län överförda socknarna Gärdserum och Hannäs som numera ingår i Åtvidabergs kommun samt Tryserum och Östra Ed som ingår i Valdemarsviks kommun.

Övrigt

Var namnet Tjust kommer ifrån vet ingen. En teori som hålls för trolig är att namnet är synonymt med fornskandinaviska thiod, ”folk”, som i ”Svithjod”; svearnas folk. Etymologiskt är detta ett ord som finns i många indöuropeiska språk, med betydelsen ”tysk”. ”Tysk” kan i sig också härledas till ”thiod”, liksom det italienska ordet för tysk, tedesco.

Tjust uttalas med långt 'u'. Namnet förknippas med ett fornvästnordiskt þjóstr, ”häftighet, våldsamhet”, som syftar på brusande vatten. Det kan ha använts på Loftaåns övre lopp och sedan överförts på den havsvik, en arm av Gudingefjärden, som förr sträckte sig långt in i landet i vad som nu är Loftaånss nedre dalgång. Ända fram till de första århundradena v.t. kunde fjärden befaras med båt ända till byn Tingstad, vars namn anger att det varit en gammal samlingsplats. Namnet på viken, förslagsvis fornsvenska *Thiuster, kunde lätt ha kommit att användas för hela bygden och hela ”landet”.

Tidigare har namnet sammanställts med fornsvenska þiuþ, ”folk” (som i Svithjod, ”svearnas folk”) och ett sta, ”plats, ställe”.

I sin bok Getica från 500-talet v.t. räknade den romersk-gotiske historieskrivaren Jordanes upp olika folkslag i södra Skandinavien som hallin, finnaithä och theustes, vilket brukar tolkas som ”hallänningar”, ”finnvedingar” och ”tjustbor”.

Består av

-1675

  • Tjust hd

1675-

Tjustbygden