Blackeberg (A) stadsdel

Översikt

Historik

1599-
var Blackeberg ett torp på Råckstas ägor.
1785-
köper bagaren och handelsmannen Johan Tillander torpet Blackeberg för att användas som sommarställe.
1861-
rivs torpet av ”snus-kungen” Knut Ljunglöf som lät bygga sjövilla, stall, kvarn och såg.
  • Här bygger han ett större hus och den kombinerade kvarnen och sågen vid Kvarnviken finns fortfarande kvar och drivs numera ideellt av Vällingby hembygdsgille som ett kulturminne. Anläggningen drevs ursprungligen med vatten som leds i en ränna från Råcksta träsk, som fungerar som kvarndamm. Senare ersattes vattendriften med en tändkulemotor och numera med dieselmotorn från en ombyggd traktor. Åren 1890-1893 lät Knut Ljunglöf uppföra den stora villan, Ljunglöfska slottet med tillhörande park, Ljunglöfska parken, i Blackeberg. Slottet och parken ligger på Blackebergsbacken intill Mälaren.
1880-tal
bygger Knut Ljunglöf mangårdsbyggnaden Lilla Ängby vid det som idag har Bällstavägens och delar Blackebergsvägens sträckningar.
  • Lilla Ängby gård är en liten rödmålad mangårdsbyggnad, som ligger i hörnet av Holbergsgatan och Blackebergsvägen i Blackeberg.
  • Nordväst om gården finns idag Ängby kyrka, som ligger i Blackeberg vid gränsen till Södra Ängby. Lilla Ängby gårds stallbyggnad låg på platsen för nuvarande Ängby kyrka. Gården är vad som finns kvar av en liten bondgård, som avstyckades 1720 från Stora Ängby gård.
1778-
sätter landshövding Jacob Johan Gyllenborg upp milstenen vid Blackebergsvägen i Lilla Ängby, en 1/4-milsten, vid den gamla vägen från Stockholm till färjestället vid Tyska Botten för vidare färd till Drottningholm.
1928-1930
på Blackebergsbacken vid Mälarens strand uppstår Frimurarebarnhuset efter ritningar av arkitekt Hakon Ahlberg. Anläggningen, som bekostades av Frimurarorden, var en internatskola och ett barnhem och hade byggds på den stora Ljunglövska egendomen. Idag är Frimurarbarnhusen en del av Blackebergs sjukhus och inrymmer Västerorts Aktivitetscenter VAC.
-1940
Kort före andra världskriget planerade fastighetsdirektören Axel Dahlberg att uppköpa mark i Blackebergsskogen i anslutning till Frimurarebarnhuset för att stadsplanelägga en villabebyggelse likt Södra Ängby. Andra världskriget kom dock emellan och projektet kom aldrig till stånd.
1948-
köper Stockholms stad Blackebergs ägor och bebygger dem med trevånings smalhus, lamellhus, punkthus, centrum, biograf och bibliotek i tidstypisk stil under det tidiga femtiotalet.

Övrigt

Plats 59°20′52″N 17°53′1″Ö

består av

  • Blackeberg
  • Ängby Lilla