Älvsborg Nya (O) fästning

Översikt

Historik

Nya Älvsborg 1719

1653-
påbörjas på några holmar i Göta Älvs mynning, bl.a. Kyrkogårdsholmen, anläggandet av en fästning, vilken snart övertog Gamla Älvsborgs både funktion och namn - Nya Älvsborg.
1658-
I ett av fästningens torn inreddes en kyrka, vilken togs i bruk 1658.
1800-tal
Från början av 1800-talet användes Nya Älvsborg även såsom fängelse.
-1868
Efter nedläggandet av fästningen bestämdes genom kungligt brev 1871 14/6, att Nya Älvsborg i kyrkligt avseende skulle tillhöra Lundby församling.

Domkapitel: Göteborg
Landskontor: Göteborg-Bohus län
Häradsrätt: se Hising Ö härad

Övrigt

Nya Älvsborgs slottsförsamling

Kyrkogårdsholmen, där fästningen är belägen, ligger i stadsdelen Arendal - före 1670-talet Lundby socken på Hisingen, norr om Göta älv - men det kringliggande vattenområdet ligger i söder, norr och öster i stadsdelen Älvsborg. Området blev troligen svenskt på 1400-talet, då det tillhörde Tuve socken. Senare bildades Nya Älvsborgs slottsförsamling. 1872 införlivades slottsförsamlingen på nytt med Lundby, för att 1967 överföras till Älvsborgs församling, söder om älven. Ny-Elfsborgs slottsförsamling utgjorde 89 personer år 1815.

Kyrkogård

Namnet Kyrkogårdsholmen antyder att platsen, innan fästningen anlades, användes som gravplats. Sedan fästningen anlagts användes den näraliggande Stora Aspholmen som kyrkogård, och i slottsförsamlingens dödsbok anges den första begravningen där den 23 februari 1690. Endast i undantagsfall, och vid begravning av någon av fästningens överbefäl, fördes den avlidne in till Göteborg för begravning. Kyrkogården på Stora Aspholmen användes i huvudsak för att begrava fångar, och personer i underordnad ställning inom garnisonen. Av den anledningen utfördes inga omfattande arbeten till skydd för platsen, förutom en stenmur som i brist på underhåll lämnades att förfalla.

Består av

Älbvsborgs Nya ..